میکروکریستالین سلولز یکی از چندین مشتقات سلولز می باشد که بصورت گسترده در صنعت مورد استفاده قرار می گیرد.
ساختار میکروکریستالین سلولز
این محصول دارای ساختار شیمیایی (C6H10O5)n است که دقیقا مشابه ساختار سلولز است اما تفاوت آنها در تعداد n تکرار شونده است بطوری که در سلولز معمولا واحد تکرار شونده بالای ۱۰۰۰ می باشد اما در میکروکریستالین سلولز بین ۲۵۰-۳۵۰ است. به واحد های تکرار شونده گلوکزی در ساختار سلولز، درجه پلیمریزاسیون (DP) نیز گفته می شود.
منبع اولیه میکروکریستالین سلولز کاملا منشا گیاهی دارد و می تواند ضایعات چوب، پنبه، کاه، گندم، برنج و هر ترکیب گیاهی دیگری باشد. البته مقدار و درصد سلولز موجود در ترکیبات گیاهی متفاوت است بطور مثال عموما درختان دارای ۴۰-۵۰ درصد سلولز هستند و مابقی شامل پکتین، همی سلولز و دیگر ترکیبات هستند.
کاربرد میکروکریستالین سلولز
با توجه به تحقیقات به عمل آمده پنبه دارای بالاترین مقدار سلولز است و به همین دلیل بیشترین مصرف را دربین گیاهان دارد. آویسل نام تجاری میکروکریستالین سلولز است و شامل گریدهای ۱۰۱, ۱۰۲, ۱۰۳, ۱۰۵, ۳۰۱, ۳۰۲ است که تفاوت این گریدها در اندازه ذرات آنها و میزان رطوبت آن هاست و از میان آن ها گرید ۱۰۳ میزان رطوبت کمتری دارد و گرید ۱۰۲ دارای بزرگترین ذرات با قطر متوسط ۶۲ میکرو متر است و گرید ۱۰۵ دارای کوچکترین ذره با قطر متوسط ۲۵ میکرومتر است. میکرو کریستالین سلولز سفید، بی بو، و بی مزه است و در آب، اسیدهای رقیق شده و در اکثر حلال های آلی قابل حل نیست اما بصورت بسیار محدود در محلول هیدروکسید سدیم حل می گردد.
این محصول با شناسه Cas:900-34-6 و شناسه پابکم PubChem:14055602 در بسته بندی های ۱۵ کیلوگرمی به صورت کیسه های دو لایه بسته بندی و نگهداری می شود وعمر مفید این محصول ۲۴ ماه است. مطابق استاندارد های بین المللی GHS این محصول در دسته محصولات بی خطر بوده و شرایط نگهداری و حمل و نقل خاصی را در بر ندارد. تنفس گرد های پخش شده از آویسل در هوا موجب مشکلات تنفسی می گردد و هنگام حمل و استفاده حتما باید از ماسک استفاده شود تا از بروز هرگونه مشکل جلوگیری شود.
میکروکریستالین سلولز می تواند در صنایع مختلفی از جمله تولید مواد غذایی، نوشیدنی، داروسازی، لوازم آرایشی و صنایع مختلف استفاده شود. از جمله کاربرد های آن میتوان در نوشیدنی ها، سس ها، چاشنی سالاد، دسرهای لبنی یخ زده، غذاهای کنسروی و بیشترین کاربرد دارویی آن به عنوان مکمل های ویتامین و یا قرص ها نام برد.
تولید میکرو کریستالین سلولز در مواد غذایی
- به طور گسترده ای به عنوان تثبیت کننده، عامل ضد انقباض، جایگزین چربی و امولسیفایر در تولید مواد غذایی استفاده می شود.
- به عنوان تثبیت کننده داغ و سرد: در بستنی، مواد غذایی یخ زده، گوشت قرمز و ادویه جات برای بهبود ثبات.
- به عنوان عامل ضد انعقاد: در محصولات پخت برای بهبود احتباس آب و کاهش کالری مواد غذایی.
- به عنوان جایگزین چربی و امولسیفایر: در بستنی، محصولات گوشت کم چرب و ادویه برای افزایش ویسکوزیته و کاهش چربی.
- میکرو کریستالی سلولز در نوشیدنی:
- میکرو کریستالین سلولز به طور گسترده ای به عنوان عامل ژلینگ، تثبیت کننده، عوامل ضد انقباض و مواد معلق در نوشیدنی استفاده می شود.
- به عنوان عامل ژل، تثبیت کننده، عوامل ضد انجماد و مواد معلق: در نوشیدنی فوری برای بهبود پایداری مایع.
- میکرو کریستالین سلولز در تولید مواد داروسازی:
- به عنوان بایندر: در ساخت قرص برای افزایش سختی قرص.
- به عنوان جاذب و جریان پذیری: در ساخت قرص برای ضد آب و بهبود تحرک.
- میکرو کریستالین سلولز در تولید مواد آرایشی بهداشتی:
- به طور گسترده ای به عنوان جایگزین چربی، ضخیم کننده، سخت کننده در لوازم آرایشی استفاده می شود.
- به عنوان جایگزین و ضخیم کننده چربی: در محصولات آرایشی و مراقبت شخصی برای حفظ کیفیت پایدار و تازه بودن
- به عنوان صاف کننده: در لوازم آرایشی چهره و صورت